21.6.12

Laki ja Evankeliumi

Kun käymme lääkärissä, lääkäri tekee oireiden perusteella diagnoosin ja määrää tarvittavat hoidot. Oletetaan, että lääkäri on saanut selville, että potilaalla on syöpä. Mitä mieltä olisit tästä lääkäristä, jos hän ei tohtisi kertoa potilaalle näitä ikäviä uutisia, mutta suosittelisi kuitenkin kemoterapiaa elämänlaadun parantamiseksi? Mitä potilas todennäköisesti näihin hoitoehdotuksiin vastaisi? Ehkä kemoterapia ei kuulosta kovinkaan houkuttelevalta kun tukkakin lähtee ja kaikkea muuta ikävää sivuvaikutusta joutuu kärsimään.

Jokainen kunnon lääkäri kertoo potilaalle totuudenmukaisesti tämän sairaudesta, sen mahdollisesta etenemisestä ja seurauksista. Kun potilas on saanut kuulla totuuden omasta terveydentilastaan, hän ottaa kiitollisena vastaan tarjotut hoidot, vaikka niistä tulisikin joitakin ikäviä sivuvaikutuksia.

Monesti Evankeliumia julistettaessa me emme kuitenkaan tohdi kertoa ihmisille heidän todellista tilaansa, vaan koitamme houkutella joillakin muilla tavoilla ihmistä vastaanottamaan Jeesuksen. Ihmisen todellinen ongelma on kuitenkin synti ja tuleva tuomio, vaikkei hän sitä itse välttämättä ymmärräkään.

Jos oikeasti välitämme ihmisistä, emme pimitä heiltä tätä totuudenmukaista diagnoosia, vaan kerromme huonot uutiset rehellisesti niin kuin ne ovat. Emme tuo näitä huonoja uutisia moralisoiden tai tuomiten, vaan muistaen, että itse olimme aiemmin mahdollisesti vielä pahempia, mutta silti Jumala rakasti meitä ja pelasti meidät.

Miten sitten toiselle voi osoittaa hänen syntisyytensä? Syntihän on lain rikkomista, joten varmaankin kannattaisi kertoa Jumalan laista ja sen vaatimuksista. Mutta eikös laki kuulu vanhaan liittoon? Uuden Testamentin mukaan laki on kyllä hyvä, kun sitä lain mukaisesti oikein käytetään.
Mutta me tiedämme, että laki on hyvä, kun sitä lain mukaisesti käytetään ja tiedetään, että lakia ei ole pantu vanhurskaalle, vaan laittomille ja niskoitteleville, jumalattomille ja syntisille, epähurskaille ja epäpyhille, isänsä tappajille ja äitinsä tappajille, murhamiehille, haureellisille, miehimyksille, ihmiskauppiaille, valhettelijoille, valapattoisille ja kaikelle muulle, mikä on tervettä oppia vastaan- autuaan Jumalan kirkkauden evankeliumin mukaisesti, joka on minulle uskottu. 
-1. Tim. 1:8-11
Vuorisaarnassa Jeesus (paras esimerkki evankelistalle) opettaa laista tähän tyyliin:
Älkää luulko, että minä olen tullut lakia tai profeettoja kumoamaan; en minä ole tullut kumoamaan, vaan täyttämään. Sillä totisesti minä sanon teille: kunnes taivas ja maa katoavat, ei laista katoa pieninkään kirjain, ei ainoakaan piirto, ennenkuin kaikki on tapahtunut. Sentähden, joka purkaa yhdenkään näistä pienimmistä käskyistä ja sillä tavalla opettaa ihmisiä, se pitää pienimmäksi taivasten valtakunnassa kutsuttaman; mutta joka niitä noudattaa ja niin opettaa, se pitää kutsuttaman suureksi taivasten valtakunnassa. 
-Matt. 5:17-19 
Te olette kuulleet sanotuksi: 'Älä tee huorin'. Mutta minä sanon teille: jokainen, joka katsoo naista himoiten häntä, on jo sydämessään tehnyt huorin hänen kanssansa. 
-Matt. 5:27-28
Olkaa siis te täydelliset, niinkuin teidän taivaallinen Isänne täydellinen on. 
-Matt. 5:48-49
Jumalan laki on valo, joka paljastaa ihmisen syntisyyden. Se on peili joka näyttää meidän todellisen tilamme. Jos olemme rehellisiä, joudumme toteamaan että olemme rikkoneet lain. Jos olemme rikkoneet lain yhdessäkin kohtaa, olemme lain rikkojia.

Hyvä ja oikeudenmukainen Jumala ei päästä valehtelijoita, murhaajia, huorintekijöitä, epäjumalanpalvelijoita, varkaita, ahneita, noituuden harjoittajia, eikä yhtään lain rikkojaa kuin koira veräjästä vaan tuomitsee heidät oikeudenmukaisesti. Rangaistuksena on Helvetti, tulinen järvi.

Jeesus puhui paljon Helvetistä ja varoitti ihmisiä, että elleivät he käänny ja tee parannusta, he varmasti hukkuvat. Jumala ei tee eroa ihmisten välillä.

On hyvä että ihmiselle tulee syyllisyys ja synnin tunto. On hyvä että tuntuu pahalta kaikki se synti mitä on tullut tehtyä. On hyvä että tuleva tuomio pelottaa, kun se on kuitenkin kerran edessä - uskoi ihminen siihen tai ei. On rakkautta varoittaa syntistä tulevasta tuomiosta ja Jumalan vihasta. Raamattu kehottaa meitä tempaamaan hänet tulesta.

Jumala on antanut jokaiselle ihmiselle omantunnon, joka osoittaa ihmisen syylliseksi. Jumalan laki ja syyttävä omatunto ajavat meidät Jeesuksen luokse.

Nyt jos ihminen on todella tajunnut oman tilansa, niin Jeesuksen ristin työn merkitys avautuu hänelle paljon paremmin. Ihminen on myös todella kiitollinen Jumalalle, kun hän ymmärtää, että Jeesus on jo kärsinyt rangaistuksen hänen puolestaan ja näin pelastanut hänet tulevasta tuomiosta ja Helvetistä.
"Kääntykää minun tyköni ja antakaa pelastaa itsenne, te maan ääret kaikki, sillä minä olen Jumala, eikä toista ole."
-Jes. 45:22

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti